donderdag 15 juli 2010

Status Questionis.


De mp3 heerst. Ik ben er niet weg van. Het hoe hoog de samplefrequentie ook is, het blijft vlak klinken. Prima als je aan het beuken bent in de sportschool met een Ipod op. Maar serieuze luisteraars, en daar reken ik mij natuurlijk toe, ergeren zich aan het platte stereobeeld, aan het rafelige hoog en de onduidelijk definitie in het laag. Kort en goed: mp3 is wijn in een kartonnen pak en klinkt als een krant. Ik koop en draai dus nog steeds hoofdzakelijk cd's. Ook in de auto. Alleen op vakantie gebruik ik mijn Iphone voor muzikaal entertainment. Overigens is het heel goed mogelijk om een Iphone of Ipod geweldig te laten klinken. Daar kom ik later nog op terug.
Enfin, bij mij staan een Unison Simply 4 buizenversterker, twee Diapason Adamantes III en een Arcam Alpha 9 cd-speler. Speler en versterker zijn verbonden met een Nordost Blue Heaven. Tussen de luidsprekers en de versterker gebruik ik normaal ook Nordost Bleu Heaven, maar de versterker staat zo ver uit het midden dat ik langere kabels nodig heb. Die knoop moet nog worden doorgehakt. Tot die tijd gebruik ik een ok-kabel, overigens wel bi-wired zodat hoog en midden/laag een eigen toevoer hebben. Ik ben niet zo'n kabelfetisjist trouwens. Mijn oren hebben ze gekocht. Een paar duizend euro uitgeven voor kabels staat in geen verhouding tot de kwaliteitsverbetering.
Mijn set klinkt werkelijk prachtig: diep, emotioneel, volwassen en inzichtelijk. Hier heb ik geen wensen. Toch vreet er iets.